Serwis iSybislaw korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Akceptuję

iSybislaw

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Użytkownik: Hasło:
Polski English Русский

Artykuł

[Do koszyka]

Tytuł: Nazwy mięsa i potraw mięsnych w języku rosyjskim (geneza i pochodzenie) oraz ich odpowiedniki w języku polskim
Autor/redaktor: Irena Łukaszuk
Opublikowany w: Studia Wschodniosłowiańskie [Wyświetl]
Numer czasopisma: 2002 T. 2
Strony: 197-220
Inne: Streszcz.: eng
Języki: pol
Abstrakt: Analiza historyczno-etymologiczna grupy leksykalnej jednowyrazowych nazw mięsa i potraw, funkcjonujących we współczesnym języku rosyjskim. Jest to grupa zróżnicowana genetycznie, w której można znaleźć leksemy pochodzenia prasłowiańskiego, nazwy rosyjskie oraz zapożyczenia z różnych okresów historycznych i różnych języków. (MP)
Hasła autorskie:
au. Łukaszuk, Irena [Wyświetl]
Słowa kluczowe: analiza porównawcza, etymologia 1 (pochodzenie wyrazu), język polski, język rosyjski, nazwa jednowyrazowa, nazwy kulinarne, nazwy mięsa, słownictwo
Tagi:
Klasyfikacja:
1.4.1. Dział ogólnosłowiański. Leksykologia. Studia konfrontatywne [Wyświetl]
9.2.6. Język rosyjski. Leksykologia [Wyświetl]
9.2.6.1. Język rosyjski. Historia słownictwa [Wyświetl]
8.2.6. Język polski. Leksykologia [Wyświetl]