Serwis iSybislaw korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Akceptuję

iSybislaw

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Użytkownik: Hasło:
Polski English Русский

Artykuł

[Do koszyka]

Tytuł: O zwyczajach kulinarnych na Litwie w XIX wieku i północnokresowych nazwach potraw na podstawie "Kucharki litewskiej"
Autor/redaktor: Elżbieta Koniusz
Opublikowany w: Acta Baltico-Slavica [Wyświetl]
Numer czasopisma: 2005 29
Strony: 105-123
Inne: Streszcz.: eng
Języki: pol
Abstrakt: Autorka omawia nazwy potraw zawartych w "Kucharce litewskiej" W. z Żółtowskich Zawadzkiej i analizuje ich etymologię. Przedstawia informacje o autorce książki kucharskiej oraz o samym dziele. Dla każdego z omawianych leksemów, oznaczających rodzaj potrawy, podaje definicję, sposób przyrządzania, a także wskazuje na jego występowanie w słownikach oraz prawdopodobną etymologię. (MF)
Hasła autorskie:
au. Koniusz, Elżbieta [Wyświetl]
Słowa kluczowe: etymologia 1 (pochodzenie wyrazu), historia języka, język polski, "Kucharka litewska", Litwa, nazwy kulinarne, polszczyzna północnokresowa, zapożyczenie 2 (rezultat)
Tagi:
Klasyfikacja:
8.2.2. Język polski. Historia języka [Wyświetl]
1.3. Dział ogólnosłowiański. Zagadnienia regionalne [Wyświetl]
Przedmiotowe hasła osobowe:
Zawadzka, Wincentyna [Wyświetl]