Serwis iSybislaw korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Akceptuję

iSybislaw

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Użytkownik: Hasło:
Polski English Русский

Artykuł

[Do koszyka]

Tytuł: Nazwy cech percypowanych zmysłem smaku jako określenia uczuć
Autor/redaktor: Renata Bronikowska
Opublikowany w: Poradnik Językowy : organ Towarzystwa Kultury Języka [Wyświetl]
Numer czasopisma: 2002 z. 6
Strony: 43-58
Inne: Streszcz.: eng
Języki: pol
Abstrakt: Omówienie prymarnych znaczeń przymiotników określających smak i używanych na określenie emocji; użycie tych przymiotników do określenia doznań zmysłowych: uczuć (słodko na duszy), objawów uczuć (kwaśna mina) i doznań będących źródłem uczuć (gorzka pomyłka); opis mechanizmu zmian metaforycznych. (HK)
Hasła autorskie:
au. Bronikowska, Renata [Wyświetl]
Słowa kluczowe: język polski, leksem, metaforyzacja, nazwy uczuć, nazwy wrażeń zmysłowych, przymiotnik
Tagi:
Klasyfikacja:
8.2.6. Język polski. Leksykologia [Wyświetl]