Serwis iSybislaw korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Akceptuję

iSybislaw

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Użytkownik: Hasło:
Polski English Русский

Artykuł

[Do koszyka]

Tytuł: Zjawiska konserwatyzmu językowego w tekstach polskich książek kucharskich
Autor/redaktor: Kwiryna Handke
Opublikowany w: Polszczyzna północno-wschodnia .- 2 .- Białystok, 1999 [Wyświetl]
Strony: 135-160
Języki: pol
Abstrakt: Właściwość tekstów książek kucharskich, jaką jest utrwalanie w nich języka określonego czasu, a następnie użytkowanie go w takiej samej postaci znacznie dłużej niż trwa dana epoka. (TŚ)
Hasła autorskie:
au. Handke, Kwiryna [Wyświetl]
Słowa kluczowe: język mówiony, język polski, język potoczny, kolokwializm, nazwy kulinarne, nazwy miar, regionalizm
Tagi:
Klasyfikacja:
1.3. Dział ogólnosłowiański. Zagadnienia regionalne [Wyświetl]
8.2.1.6. Język polski. Stylistyka [Wyświetl]
8.2.6. Język polski. Leksykologia [Wyświetl]