Ta aplikacja wymaga włączonej obsługi JavaScript.
Artykuł
[Do koszyka]
Tytuł:
Zjawiska konserwatyzmu językowego w tekstach polskich książek kucharskich
Autor/redaktor:
Kwiryna Handke
Opublikowany w:
Polszczyzna północno-wschodnia .- 2 .- Białystok, 1999
[Wyświetl]
Strony:
135-160
Języki:
pol
Abstrakt:
Właściwość tekstów książek kucharskich, jaką jest utrwalanie w nich języka określonego czasu, a następnie użytkowanie go w takiej samej postaci znacznie dłużej niż trwa dana epoka. (TŚ)
Hasła autorskie:
Słowa kluczowe:
język mówiony , język polski , język potoczny , kolokwializm , nazwy kulinarne , nazwy miar , regionalizm
Tagi:
Klasyfikacja:
1.3. Dział ogólnosłowiański. Zagadnienia regionalne
[Wyświetl]
8.2.1.6. Język polski. Stylistyka
[Wyświetl]
8.2.6. Język polski. Leksykologia
[Wyświetl]