iSybislaw service uses cookies. Staying on this page, you agree to the use of cookies. Agree

iSybislaw

Institute of Slavic Studies - Polish Academy of Sciences

Username: Password:
Polski English Русский

Article

[Add to basket]

Title: Bogactwo smaków : o nowych nazwach posiłków, dań i miejsc
Author/editor: Beata Nowakowska
Published in: Poradnik Językowy : organ Towarzystwa Kultury Języka [Show]
Journal issue: 2013 z. 5
Pages: 103-109
Languages: pol
Abstract: Autorka artykułu bada przyswojone przez polszczyznę zapożyczenia należące do słownictwa kulinarnego. Klasyfikuje je ze względu na znaczenie i język źródłowy. Materiał badawczy pochodzi z kartoteki Pracowni "Obserwatorium Językowe" Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk. (BO)
Author headings:
au. Nowakowska, Beata [Show]
Keywords: język angielski, język francuski, język hiszpański, język japoński, język koreański, język polski, język turecki, język włoski, nazwy kulinarne, słownictwo, zapożyczenie 2 (rezultat)
Tags:
Classification:
8.2.6. Polish. Lexicology [Show]
10.2. Other languages influence on Slavic languages [Show]