Serwis iSybislaw korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Akceptuję

iSybislaw

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Użytkownik: Hasło:
Polski English Русский

Artykuł

[Do koszyka]

Tytuł: Bogactwo smaków : o nowych nazwach posiłków, dań i miejsc
Autor/redaktor: Beata Nowakowska
Opublikowany w: Poradnik Językowy : organ Towarzystwa Kultury Języka [Wyświetl]
Numer czasopisma: 2013 z. 5
Strony: 103-109
Języki: pol
Abstrakt: Autorka artykułu bada przyswojone przez polszczyznę zapożyczenia należące do słownictwa kulinarnego. Klasyfikuje je ze względu na znaczenie i język źródłowy. Materiał badawczy pochodzi z kartoteki Pracowni "Obserwatorium Językowe" Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk. (BO)
Hasła autorskie:
au. Nowakowska, Beata [Wyświetl]
Słowa kluczowe: język angielski, język francuski, język hiszpański, język japoński, język koreański, język polski, język turecki, język włoski, nazwy kulinarne, słownictwo, zapożyczenie 2 (rezultat)
Tagi:
Klasyfikacja:
8.2.6. Język polski. Leksykologia [Wyświetl]
10.2. Wpływ języków niesłowiańskich na języki słowiańskie [Wyświetl]