Serwis iSybislaw korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Akceptuję

iSybislaw

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Użytkownik: Hasło:
Polski English Русский

Artykuł

[Do koszyka]

Tytuł: Nazwy potraw i napojów pochodzenia polskiego w czeskich przekładach "Pana Tadeusza"
Autor/redaktor: Teresa Zofia Orłoś
Opublikowany w: Studia slawistyczne .- Kraków, 1998 [Wyświetl]
Strony: 21-28
Języki: pol
Abstrakt: Na podstawie tłumaczeń poematu A. Mickiewicza z lat: 1882 (tłum. E. Krásnohorská) i 1955 (tłum. E. Sojka). (HK)
Hasła autorskie:
au. Orłoś, Teresa Zofia [Wyświetl]
Słowa kluczowe: język czeski, język polski, Krásnohorská Eliška (1847-1926), Mickiewicz Adam (1798-1855), nazwy kulinarne, "Pan Tadeusz", przekład 2 (rezultat), Sojka Erich (1922-)
Tagi:
Klasyfikacja:
1.4.1. Dział ogólnosłowiański. Leksykologia. Studia konfrontatywne [Wyświetl]
1.1.2. Dział ogólnosłowiański. Zagadnienia współczesne. Zagadnienia przekładu [Wyświetl]
6.1.6. Język czeski. Leksykologia [Wyświetl]
8.2.6. Język polski. Leksykologia [Wyświetl]
Przedmiotowe hasła osobowe:
Mickiewicz, Adam [Wyświetl]
Krásnohorská, Eliška [Wyświetl]
Sojka, Erich [Wyświetl]