Serwis iSybislaw korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Akceptuję

iSybislaw

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Użytkownik: Hasło:
Polski English Русский

Artykuł

[Do koszyka]

Tytuł: O nazwach surowców i produktów żywnościowych w XVI-XVIII w. na podstawie ksiąg sądowych (gromadzkich) wsi Iwkowa, Jadowniki, Maszkienice i Uszew
Autor/redaktor: Ewa Horyń
Opublikowany w: Język Polski : organ Towarzystwa Miłośników Języka Polskiego [Wyświetl]
Numer czasopisma: 2008 R. 88 z. 4-5
Strony: 305-317
Języki: pol
Abstrakt: Opis 26 leksemów, które autorka podzieliła na dwie grupy: nazwy ogólne pożywienia oraz nazwy surowców i produktów żywieniowych. Zebrane słownictwo pozwala ukazać fragment życia chłopskiego, stosunki gospodarcze, społeczne i obyczajowe ówczesnej ziemi brzeskiej. Większość wyrazów stanowi słownictwo rodzime. (PK)
Hasła autorskie:
au. Horyń, Ewa [Wyświetl]
Słowa kluczowe: 16-18 w., Iwkowa (wieś), Jadowniki (wieś), język polski, Małopolska, Maszkienice (wieś), nazwy kulinarne, słownictwo, tekst urzędowy, Uszew (wieś)
Tagi:
Klasyfikacja:
8.2.6.1. Język polski. Historia słownictwa [Wyświetl]