Serwis iSybislaw korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Akceptuję

iSybislaw

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Użytkownik: Hasło:
Polski English Русский

Artykuł

[Do koszyka]

Tytuł: Tuđice u gastronomiji
Autor/redaktor: Nevenka Blažević
Opublikowany w: Riječ : časopis za filologiju [Wyświetl]
Numer czasopisma: 2002 God. 8 sv. 1
Strony: 13-20
Inne: Tabl, streszcz.: ger
Języki: scr
Abstrakt: Ovaj rad ukazuje na problematiku upotrebe tuđica u gastronomiji. Uz određenje pojma i analizu tuđica u korpusu gastronomskih tekstova u radu se opisuje njihova funkcija i daju smjernice za upotrebu. Kao poseban problem tretiraju se brojne ortografske varijante jedne tuđice nastale kao rezultat integracijskog procesa. (MS)
Hasła autorskie:
au. Blažević, Nevenka [Wyświetl]
Słowa kluczowe: język chorwacki, leksykologia, ortografia, terminologia gastronomiczna, wyraz obcy, zapożyczenie 2 (rezultat)
Tagi:
Klasyfikacja:
4.6. Grupa serbsko-chorwacka. Leksykologia [Wyświetl]
4.6.3. Grupa serbsko-chorwacka. Terminologia [Wyświetl]
10.3. Prace kontrastywne słowiańsko-niesłowiańskie [Wyświetl]