Serwis iSybislaw korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Akceptuję

iSybislaw

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Użytkownik: Hasło:
Polski English Русский

Artykuł

[Do koszyka]

Tytuł: Teebutter - tschechisch čajové máslo, slowakisch čajové maslo, ungarisch teavaj, slowenisch čajno maslo, kroatisch čajni maslac
Autor/redaktor: Stefan Michael Newerkla
Opublikowany w: Studia etymologica Brunensia .- 3 : Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference "Etymologické symposion" Brno 2005, pořádané etymologickým oddělením Ústavu pro jazyk český AV ČR v Brně ve dnech 6.-8. září 2005 .- Praha, 2006 [Wyświetl]
Strony: 271-284
Inne: Streszcz.: eng
Języki: ger
Abstrakt: K původu, významu a výskytu výrazu. (JP)
Hasła autorskie:
au. Newerkla, Stefan Michael [Wyświetl]
Słowa kluczowe: čajové máslo, etymologia 1 (pochodzenie wyrazu), germanizm, język chorwacki, język czeski, język słowacki, język słoweński, język węgierski, semantyka 1 (znaczenie znaków językowych)
Tagi:
Klasyfikacja:
10.2. Wpływ języków niesłowiańskich na języki słowiańskie [Wyświetl]
1.4. Dział ogólnosłowiański. Leksykologia [Wyświetl]