Kulinarne archaizmy leksykalne w "Słowniku języka polskiego" pod red. Witolda Doroszewskiego
Автор/редактор:
Małgorzata Witaszek-Samborska
Опубликована в:
Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza
[Показать]
Номер журнала:
2004 11
Страницы:
189-202
Прочее:
Streszcz.: eng
Языки:
pol
Аннотация:
Przedmiotem rozważań autorki są nazwy potraw, napojów i produktów spożywczych opatrzone kwalifikatorami chronologicznymi (a także archaizmy rzeczowe) w leksykonie W. Doroszewskiego. Autorka wskazuje na warstwę słownictwa wycofaną z użycia już przed połową XX wieku, jak i leksykę, która wówczas dopiero wychodziła z języka. Ponadto archaizmy kulinarne poddano analizie w aspekcie semantycznym, strukturalnym i genetycznym, jak też ich losów we współczesnej polszczyźnie. (BO)