iSybislaw service uses cookies. Staying on this page, you agree to the use of cookies. Принимаю

iSybislaw

Институт славистики Польской академии наук

Пользователь: Пароль:
Polski English Русский

Статья

[В корзину]

Заглавие: Kulinarne archaizmy leksykalne w "Słowniku języka polskiego" pod red. Witolda Doroszewskiego
Автор/редактор: Małgorzata Witaszek-Samborska
Опубликована в: Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza [Показать]
Номер журнала: 2004 11
Страницы: 189-202
Прочее: Streszcz.: eng
Языки: pol
Аннотация: Przedmiotem rozważań autorki są nazwy potraw, napojów i produktów spożywczych opatrzone kwalifikatorami chronologicznymi (a także archaizmy rzeczowe) w leksykonie W. Doroszewskiego. Autorka wskazuje na warstwę słownictwa wycofaną z użycia już przed połową XX wieku, jak i leksykę, która wówczas dopiero wychodziła z języka. Ponadto archaizmy kulinarne poddano analizie w aspekcie semantycznym, strukturalnym i genetycznym, jak też ich losów we współczesnej polszczyźnie. (BO)
Персоналии:
au. Witaszek-Samborska, Małgorzata [Показать]
Ключевые слова: archaizm, język polski, nazwy kulinarne, słownictwo, "Słownik języka polskiego" (red. W. Doroszewski)
Tags:
Классификация:
8.2.6. Польский язык. Лексикология [Показать]
8.2.6.1. Польский язык. История лексики [Показать]
Предметная рубрика - персоналия:
Doroszewski, Witold [Показать]