Serwis iSybislaw korzysta z plików cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Akceptuję

iSybislaw

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Użytkownik: Hasło:
Polski English Русский

Artykuł

[Do koszyka]

Tytuł: Mickiewicz i tłumacze : czyli ostatnia uczta staropolska po francusku
Autor/redaktor: Elżbieta Skibińska
Opublikowany w: Oczywisty urok biesiadowania .- Wrocław, 1998 [Wyświetl]
Strony: 158-166
Języki: pol
Abstrakt: Tłumaczenie nazw potraw w pięciu francuskich przekładach "Pana Tadeusza" z lat 1859-1992. (HK)
Hasła autorskie:
au. Skibińska, Elżbieta [Wyświetl]
Słowa kluczowe: język francuski, język polski, Mickiewicz Adam (1798-1855), nazwy kulinarne, "Pan Tadeusz", przekład 2 (rezultat)
Tagi:
Klasyfikacja:
1.1.2. Dział ogólnosłowiański. Zagadnienia współczesne. Zagadnienia przekładu [Wyświetl]
8.2.1.7. Język polski. Język autora [Wyświetl]
8.2.6.1. Język polski. Historia słownictwa [Wyświetl]
10. Dział słowiańsko-niesłowiański [Wyświetl]
Przedmiotowe hasła osobowe:
Mickiewicz, Adam [Wyświetl]